Witam,
Od niespełna miesiąca wkroczyłam w magiczny czas emerytalny. Człowiek zaczyna się zastanawiać w co ręce włożyć. Sprzątanie, gotowanie, sraldylion innych zaległości. Obowiązki gonią obowiązki, ale w tym wszystkim nie można zatracić samej siebie i swoich pasji. Jedną z nich chciałabym się z Wami podzielić, jest to gotowanie. Na moim blogu znajdziecie proste, smaczne i niedrogie przepisy z mojej własnej kuchni. Mam nadzieje, że moje codziennie pitraszenie kogoś zainspiruje, albo ułatwi decyzje, co znów na obiad.
Dziś pierwszym wpisem witam Was pulpetami w sosie pieczarkowym.
Aby je wykonać potrzebujemy:
Kotleciki.
1. 500 g łopatki wieprzowej, najlepiej samemu zmielić, ale jeśli nie mamy czasu, to gotowiec też będzie dobry.
2. 1 jajko.
3. Kajzerka.
4. Mała cebulka.
5. Przyprawy.
6. Olej - 2 łyżki
7. 3 łyżki mąki.
Sos.
1. 300g pieczearek
2. Cebula
3. Śmietana
4. Przyprawy
5. Woda
Przygotowanie:
Kajzerkę moczymy wcześniej w wodzie - tako około 10 minut, następnie mocno odciskamy. Cebule siekamy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy razem i dokładnie ręką urabiamy.
Formujemy małe kuleczki z powstałej masy. Obtaczamy w mące pszennej, następnie podsmażamy na oleju.
Na osobnej patelni podsmażamy cebulę z pieczarkami, polewamy wody i dusimy 10 minut. Dodajemy śmietanę i przyprawy.
To czy pulpety włożymy do sosu, czy podamy polane sosem zostaje w kwestii indywidualnej.
Ja podałam z ziemniakami i marchewką bejbi.
Smacznego!
Cena dzisiejszego obiadu: 15 zł
Ilość porcji: 5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz