czwartek, 22 stycznia 2015

Pulpety w sosie pieczarkowym.

Witam,

Od niespełna miesiąca wkroczyłam w magiczny czas emerytalny. Człowiek zaczyna się zastanawiać w co ręce włożyć. Sprzątanie, gotowanie, sraldylion innych zaległości. Obowiązki gonią obowiązki, ale w tym wszystkim nie można zatracić samej siebie i swoich pasji. Jedną z nich chciałabym się z Wami podzielić, jest to gotowanie. Na moim blogu znajdziecie proste, smaczne i niedrogie przepisy z mojej własnej kuchni. Mam nadzieje, że moje codziennie pitraszenie kogoś zainspiruje, albo ułatwi decyzje, co znów na obiad.

Dziś pierwszym wpisem witam Was pulpetami w sosie pieczarkowym.

Aby je wykonać potrzebujemy:

Kotleciki.

1. 500 g łopatki wieprzowej, najlepiej samemu zmielić, ale jeśli nie mamy czasu, to gotowiec też będzie dobry.
2. 1 jajko.
3. Kajzerka.
4. Mała cebulka.
5. Przyprawy.
6. Olej - 2 łyżki
7. 3 łyżki mąki.

Sos.

1. 300g pieczearek
2. Cebula
3. Śmietana
4. Przyprawy
5. Woda

Przygotowanie:

Kajzerkę moczymy wcześniej w wodzie - tako około 10 minut, następnie mocno odciskamy. Cebule siekamy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy razem i dokładnie ręką urabiamy.

Formujemy małe kuleczki z powstałej masy. Obtaczamy w mące pszennej, następnie podsmażamy na oleju.

Na osobnej patelni podsmażamy cebulę z pieczarkami, polewamy wody i dusimy 10 minut. Dodajemy śmietanę i przyprawy.

To czy pulpety włożymy do sosu, czy podamy polane sosem zostaje w kwestii indywidualnej.

Ja podałam z ziemniakami i marchewką bejbi.

Smacznego!




Cena dzisiejszego obiadu: 15 zł
Ilość porcji: 5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz